englishitalianofranÁaisdeutschnederlandsespaŮol


 

Home

 

Vasco Rossi -geboren 7-2-1952 in Zocca (mo) - is de grootste rockster van ItaliŽ. Vooral de laatste 20 jaar zijn zijn concerten volledig uitverkocht en podia veranderde van muziekzalen in grote voetbalstadia.

Rossi's eerste album Ma cosa vuoi che sia una canzone wordt uitgebracht in 1977, gevolgd door Non siamo mica gli Americani in 1979. Met het uitbrengen van Colpa d'Alfredo in 1980 ontwikkelt zijn muziek meer en meer met onafhankelijke en expressieve teksten en een agressief rock geluid, geinitieerd door de dominante aanwezigheid van elekrische gitaren met distortion van Maurizio Solieri en Massimo Riva.

In 1981 wordt Siamo solo noi uitgebracht. De titelsong wordt een hymne voor de italiaanse jeugd. Volgende albums als Vado al massimo uit 1982 en Bollicine uit 1983 bereiken de hoogste plaatsen in de italiaanse lijst. Zijn ster rijst met zijn optreden op het San Remo Festival in 1983, alhoewel hij het publiek shockeerd door het podium te verlaten voordat het nummer 'Vita spericolata' is geŽindigd.

In 1984 wordt hij gearresteerd wegens drugsbezit. Door intellectuele conformisten in de italiaanse samenleving wordt hij nu gezien als een gevaarlijke vijand. Maar dit schaadt zijn carriere allesbehalve...integendeel: de jeugd beschouwt hem als een echte held, iemand die hun gevoelens en problemen vertegenwoordigt. Ook de media begint massaal aandacht aan zijn gedrag en prive-leven te besteden. In 1985 brengt Vasco Rossi Cosa succede in cittŗ uit, gevolgd door C'e chi dice no in 1987.

Rossi tekent een contract bij EMI Records en brengt het album Liberi Liberi uit in 1989. De single met dezelfde titel komt binnen in de diverse europese hitlijsten. Nu is zijn succes gevestigd, te zien in zijn concert in 1989 in Milaan - opgenomen op de dubbele live album Fronte del Palco - en zijn concerten in juni 1990 in Rome en wederom Milaan, welke worden bezocht door meer dan 100.000 fans, deze keer opgenomen op de mini live album San Siro in 1991. Het is nu tijd om zijn bekendheid te benutten: de succesvolle europese toer in 1991 met concerten in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Nederland en BelgiŽ.

Rossi brengt het album Gli spari sopra uit in 1993. The gli spari sopra-tour in ItaliŽ hetzelfde jaar is zijn beste toer ooit. In 1995 geeft Vasco act de presence bij "ROCK SOTTO L' ASSEDIO" en 130.000 fans komen hier op af. In 1996 wordt Nessun pericolo per te uitgebracht en Maurizio Solieri wordt vervangen door Stef Burns wegens onenigheden met vasco's art director Guido Elmi. Solieri start zijn eigen band: 'Class'. Een nieuwe climax wordt bereikt in the 'Nessun pericolo per te'-toer in Milaan voor 80.000 mensen.

In 1998 brengt Vasco Rossi Canzone per me uit. Later in het jaar wordt het live-album Rewind (uitgebracht in 1999) opgenomen. Het betreffende optreden vindt plaats op het Heineken Jammin' Festival op het race-circuit van Imola. Dit is het laatste optreden van zijn vriend Massimo Riva (ritme- gitaar), want een vreselijke tragedie vindt enkele maanden later plaats: nog maar enkele weken voor de nieuwe 1999 toer begint wordt Massimo Riva dood gevonden. De oorzaak is waarschijnlijke een overdosis heroine. Solieri vult de opengevallen plek op. In oktober 1999 wordt Vasco Rossi genomineerd voor de European Music Award van MTV als beste act uit ItaliŽ.

Op 6 april 2001 wordt zijn nieuwste album uitgebracht: Stupido hotel. De fans kunnen een nieuwe italiaanse toer tegemoet zien! Hoogtepunt van de Stupido Hotel tour wordt reeds bereikt op de eerste dag van de toer: op 16 juni in Imola, waar Vasco opnieuw op het Heineken Jammin Festival aantreedt, verplettert hij alle records met een uitzinnige menigte van 200.000 fans. De complete tour wordt live uitgezonden via internet.

Eind mei 2002 tekent Rossi bij EMI opnieuw een platencontract voor nog eens 4 albums. In juli 2003 geeft Vasco Rossi 3 optredens in het San Siro stadion in Milaan. De concerten zijn compleet uitverkocht. In november 2003 wordt een registratie van deze concerten uitgebracht op DVD.

2004 is het jaar van "Buoni o Cattivi". Het labum wordt uitgebracht in april 2004. Zomer 2004 wordt aangevangen met een nieuwe tour door italiŽ.

2005 belooft een verpletterend jaar te worden: eerst opent Vasco Rossi het San Remo festival, de "Buoni o Cattivi"-Tour wordt vervolgd met nogeens 10 concerten, opnieuw een optreden op het Heineken Jammin' Festival in Imola en wordt hij verwacht op het Live 8 concert in Rome.

Wordt vervolgd.....